• Schitul Păltiniș
    Schitul Păltiniș © VTG

Schitul Păltiniș

Schit

pe scurt


1925-1927, cu hramul Schimbarea la Față,
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Situată la o altitudine de 1350 m, la intrarea în stațiunea montană Păltiniș, biserica de lemn cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului" a fost construită între anii 1925-1927. Este realizată din lemn de brad și acoperită cu șindrilă, având un stil similar vechilor biserici de lemn din Transilvania. Biserica și clădirile principale ale schitului au fost ridicate de un grup de meșteri din Rășinari, sub coordonarea unui arhitect.

Clopotnița exterioară, situată lângă biserică, adăpostește două clopote din bronz turnate în anul 1927 la fosta fabrică „Schact-Kantz”, alături de o toacă din lemn și una din metal. Iconostasul a fost pictat de Constantin Vasilescu între anii 1944 și 1945. În anul 1975, sub conducerea mitropolitului Nicolae Mladin, au început lucrările de restaurare a bisericii, acestea continuând în 1982 sub supravegherea mitropolitului Antonie Plămădeală. Fresca interioară a lăcașului de cult a fost realizată de Ovidiu Preoțescu în anul 1985.

Lângă biserică se află mormântul filozofului Constantin Noica, care și-a petrecut ultimii 13 ani din viață la Păltiniș. A fost înmormântat la Schitul Păltiniș pe 6 decembrie 1987, slujba fiind oficiată de IPS Antonie Plămădeală.

Sursa: ro.wikipedia.org

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews