Sugăletele este un ansamblu de case medievale construite în jurul anului 1480, având la parter bolți deschise către spațiul public.
Acest ansamblu, ce se întinde pe aproape toată latura nordică a Pieței Centrale, este cel mai lung șir de case medievale cu arcade deschise din România.
Sub arcadele caselor medievale, meșteșugarii bistrițeni își vindeau produsele, iar negustorii care treceau prin oraș își expuneau mărfurile.
Casa parohiei evanghelice, prima casă din Sugălete, și-a păstrat funcțiile medievale până în prezent.
Chenarul de piatră al porții acestei case conține o inscripție care atestă că imobilul a fost construit ca o casă cu etaj încă din 1480.
Statuia Sfântului Nicolae, plasată într-o nișă la etajul fațadei principale încă din secolul al XV-lea, veghează neîntrerupt asupra locuitorilor din Bistrița.
Curtea interioară, decorată cu elemente din piatră din perioada goticului târziu și stilul renascentist, sporește frumusețea clădirii.
Casa Petermann, ridicată în 1480 de armurierul orașului, are pe portalul său de piatră un scut cu emblemele acestuia, constând dintr-o scară de șa și un pinten, alături de scutul orașului Bistrița.
În interiorul casei se află o scară cu rampă cotită, decorată cu o coloană de piatră sculptată în stil renascentist, iar la etaj se găsesc portaluri medievale din piatră.
Bolțile de la etaj au fost realizate în perioada barocă, iar tâmplăria ferestrelor și ușilor, din secolul al XIX-lea, a fost păstrată într-o formă autentică.
Arhitectura cu arcade din Bistrița este similară cu cea din marile orașe Praga și Cracovia, meșterii pietrari de acolo ajungând și în orașele din Transilvania.
În clădirea din partea estică a Șirului Sugălete, la numărul 24 din Piața Centrală, sunt atelierele artiștilor plastici din Bistrița, iar la parter este o galerie ce oferă expoziții de artă contemporană și produse artistice pentru iubitorii de artă.
Sursa: www.primariabistrita.ro