Ruinele Cetății Rodnei se află la poalele Munților Rodnei, pe cursul superior al Someșului Mare, în comuna care poartă același nume. În prezent, Cetatea Rodnei este doar un ansamblu de ruine care nu sunt valorificate turistic la adevăratul lor potențial. Timpul a lăsat urme adânci asupra cetății, astfel că astăzi, doar câteva ziduri, care și ele necesită consolidare, mai aduc aminte de măreția cetății de odinioară.
Cetatea a fost documentată pentru prima dată în anul 1235, fiind cunoscută pentru obiectele din metale prețioase care erau produse aici. De-a lungul timpului, cetatea a fost reconstruită de mai multe ori, cea mai semnificativă modificare având loc în secolul al XVI-lea, în perioada domniei lui Petru Rareș.
Peisajul natural deosebit în care se află cetatea și aerul curat de munte invită vizitatorii să descopere o parte din istoria zbuciumată a acestor locuri.
//
Biserica din Rodna este singura dovadă a sitului medieval care atestă existența unei biserici romanice ridicate la sfârșitul secolului al XII-lea și începutul secolului al XIII-lea.
În mijlocul secolului al XIII-lea, pe locul acestei basilici a fost construită o biserică cu două turnuri masive pe latura de vest care flanchează atriumul, iar accesul în biserica cu trei nave se realiza prin portalul atașat ruinelor turnului sudic.
Din această biserică a mai rămas astăzi doar corul, care, din anul 1812, a fost transformat într-o biserică greco-catolică. Biserica actuală poartă hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.
Sursa: www.turismnasaud.ro