Evenimentele legate de omagierea poetului George Coșbuc la 80 de ani de la moartea sa, cu ocazia căreia s-au schimbat pietrele funerare ale străbunicului și părinților poetului, s-au dezvelit plăci comemorative și s-au realizat diverse lucrări de reabilitare a ansamblului muzeistic de la Hordou.
Muzeul actual a fost conceput în 1986, pe baza unui plan tematic expozițional realizat de cercetătorul Constantin Catalano, cu sprijinul președintelui Consiliului județean Bistrița-Năsăud, Mihai Marina. Ansamblul muzeistic a fost reabilitat integral.
Au fost refăcute ferestrele și ușile clădirii vechi, s-a construit un șopron pentru expoziția de obiecte gospodărești, un amfiteatru în aer liber, o clădire administrativă cu două niveluri, și s-a reconstruit moara Coșbucenilor. De asemenea, strada morii a fost asfaltată și poteca de la moară pietruită.
Moara a devenit funcțională, fiind realizate amenajări hidrotehnice pe Sălăuța, care aduceau apă special pe un canal pentru a pune în funcțiune moara, spre bucuria vizitatorilor și a elevilor, dar și pentru nostalgia bătrânilor.
Primele trei încăperi ale casei poetului (tinda, camera de oaspeți și chilia) reconstituie atmosfera copilăriei acestuia prin obiecte din inventarul familiei preotului Sebastian Coșbuc. Mobilierul, cărțile, tablourile și obiectele decorative completează această atmosferă idilică și patriarhală.
În camera de zi a familiei, o expoziție documentară ilustrează valoarea națională și universală a poetului. În a cincea încăpere, fosta cămară, sunt prezentate aspecte din istoria muzeului, cu un accent pe Centenarul nașterii lui George Coșbuc din 1966. Biblioteca poetului și câteva obiecte personale sunt adăpostite în fostul birou parohial.
La final, vizitatorul este invitat să vadă expoziția de obiecte gospodărești și apoi să viziteze moara-muzeu, un loc pitoresc și de reculegere în mijlocul naturii, de unde se pot vedea plopii care încă „doinesc eterna jale”.
Sursa: complezulmuzealbn.ro