Casa Elena Lupescu
Casa Elena Lupescu © Alex Petrescu

Casa Elena Lupescu

Monument de arhitectură

pe scurt

Bulevardul Pache Protopopescu 51
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Această clădire amintește despre relația pasională și controversată dintre Carol al II-lea și Elena Lupescu, care a dus la renunțarea de către Carol la tronul României. Elena Lupescu, inițial bârfită și descrisă ca o femeie de moravuri ușoare, a devenit amanta și ulterior soția lui Carol, care a renunțat la succesiunea la tron pentru a fi cu ea. Relația lor a fost plină de împotriviri, scandaluri și hărțuiri, dar cei doi au rămas uniți timp de trei decenii. 

În ciuda speculațiilor și bârfelor, memoriile celor doi rămân dovada unei mari iubiri. Povestea de dragoste a început cu un gest copilăresc al lui Carol, care i-a oferit Elenei o bomboană atunci când aceasta avea doar 9 ani. Cei doi s-au revăzut în 1925, iar relația lor a devenit tot mai intensă, culminând cu renunțarea lui Carol la tron în favoarea iubirii sale. În exil la Paris, au trăit o perioadă de bucurie, cu Elena încercând să îl facă pe Carol fericit.

În 1930, profitând de situația politică instabilă din ţară, Carol s-a întors în România și-a înlăturat fiul, pe regele Mihai, şi s-a proclamat rege. Elena a rămas la Paris, desparțirea de ea fiind o condiție pentru recăpătarea tronului. În 1932 Elena se întoarce pe ascuns în România și povestea de dragoste este reluată și cu mai mare pasiune. Carol se întâlnește cu ea pe ascuns, îi cumpără această casă.

După pierderea tronului, cei doi au părăsit țara împreună și s-au stabilit în Portugalia, unde s-au căsătorit după șapte ani. Elena Lupescu a devenit moștenitoarea averii lui Carol al II-lea și a primit titlul de Principesă de Hohenzollern. Carol a murit în 1953, iar Elena a trăit încă două decenii, refuzând să-și refacă viața după moartea iubirii sale. Ea și-a exprimat dorința de a fi îngropată la picioarele soțului ei, iar rămășițele lor au fost aduse în țară în 2003 și îngropate în morminte separate, la mănăstirea Curtea de Argeș.
Alex Petrescu
8 luni în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews