Casa Dimitrie Bolintineanu
Casa Dimitrie Bolintineanu © Alex Petrescu

Casa Dimitrie Bolintineanu

Monument de arhitectură

pe scurt

Strada Negustori 16
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Dimitrie Bolintineanu (1819-1872) a fost un poet, dramaturg, traducator, om politic si diplomat roman. S-a nascut in Bolintin-Vale, Tara Romaneasca, si a murit la Bucuresti.

Bolintineanu a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai romantismului in literatura romana. A debutat in 1842 cu poezia “O fata tanara pe patul mortii”, care a fost elogiata de Ion Heliade Radulescu si a jucat un rol important in cariera sa literara. Bolintineanu a scris poezii, balade, basme si satire, iar printre operele sale semnificative se numara culegerea “Menadele” si volumul “Plangerile Romaniei”.

In perioada in care a locuit intr-o casa cu gradina generoasa de pe strada Negustori, Bolintineanu a fost grav bolnav si sarac, si a renuntat la munca pentru a se descurca doar dintr-o pensie insuficienta. Camerele zvelte ale vilei istorice au adapostit un artist care isi vedea scoase la loterie obiectele personale. In 1871, George Sion a avut initiativa de a organiza o loterie cu aceste obiecte personale ale lui Bolintineanu, iar in 1872, dupa tragerea loteriei, poetul a murit.
Alex Petrescu
8 luni în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews