Biserica Buna Vestire - Dobroteasa
Biserica Buna Vestire - Dobroteasa © Alex Petrescu

Biserica Buna Vestire - Dobroteasa

Biserică

pe scurt

Bulevardul Mircea Vodă 35
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Biserica Dobroteasa din București a fost construită în trei etape distincte. Prima biserică, din lemn, a fost ridicată în secolul al XVI-lea de boierul Dobrotă și soția sa Ancuța. Această biserică a fost demolată din cauza deteriorării.

A doua biserică, din zid, a fost construită între anii 1730-1738 de Constantin Năsturel și soția sa Ancuța. Pisania din pridvorul bisericii actuale arată că biserica a fost zidită la 1730. Pisania originală a bisericii lui Constantin Năsturel, scrisă cu slove chirilice, s-a pierdut probabil în timpul unei restaurări sau al demolării.

A treia biserică, cea actuală, a fost construită între anii 1884-1892 sub atenta îngrijire a preotului Pandele Spiridon, împreună cu epitropii Ștefan Gheorghiade și Alexandru Papadopol. Lucrarea a fost încheiată la finele anului 1892.

Biserica Dobroteasa are trei hramuri: Buna Vestire, Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Muceniță Filofteea.

este o construcție monumentală, cu plan treflat, în varianta triconcului, de factură muntenească, de origine bizantino-sud-dunăreană. Are dimensiuni relativ mari: 28,60 m lungime și 15 m lățime.

În interior, biserica a fost pictată în ulei, pe tencuială din var și nisip, de către pictorul Gheorghe Ioanid, între anii 1893–1894. Decorația interioară este realizată în stilul specific celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, când influența occidentală se manifestă atât în tehnica murală, predominând pictura în ulei, cât și în iconografie.

Biserica Dobroteasa a fost construită în 1884 și a fost grav avariată în urma cutremurului din 1977. Lucrările de consolidare și restaurare au fost sistate în 1983, când biserica a fost închisă și declarată „biserică demolată” ca urmare a planului de „sistematizare” a zonei Dudești–Văcărești.

În 1991, specialiștii Direcției Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice au constatat că biserica nu fusese demolată, ci era în stare gravă de conservare, fiind în fază de precolaps.

Pentru executarea lucrărilor de consolidare și restaurare, au fost întocmite studii tehnice și arhitecturale de către profesorul inginer Alexandru Cişmigiu, lect. drd. arh. Mihai Opreanu, arhitecții Adrian și Anca Vidraşcu și arhitectul Moldovan. Proiectul a fost realizat de S.C. Proiect Bucureşti S.A., cu sprijinul directorului institutului, Drăgan Constantin.

Sursa: dobroteasa.ro

Alex Petrescu
8 luni în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews