• Casa Niculescu - Dorobanţu
    Casa Niculescu - Dorobanţu © Alex Petrescu
  • Casa Niculescu - Dorobanţu
    Casa Niculescu - Dorobanţu © Alex Petrescu

Casa Niculescu - Dorobanţu

Monument de arhitectură

pe scurt

Str. Manu Gheorghe g-ral 9 sector 1
sf. sec. XIX
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Casa Ilie Niculescu-Dorobanțu, o clădire din București construită în perioada 1910-1913, care combină stilurile neogotic și neorenascentist francez. Clădirea este influențată de arhitectura franceză și încearcă să reproducă castelul lui Ludovic al XII-lea de pe Valea Loarei. 

Casa a fost construită pentru Tațiana Niculescu-Dorobanțu, fiica lui Ion C. Brătianu, și a fost amenajată cu obiecte de lux, mobilier istoric și decorațiuni interioare elegante. În perioada interbelică, clădirea a fost folosită și ca sediu al PNL. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a suferit neglijențe și a fost folosită în diverse scopuri, inclusiv cantină pentru angajații Ministerului Industriei Metalurgice și Construcției de Mașini. Din 1958, a găzduit Şcoala medie tehnică de coregrafie, unde învăţau 300 de elevi.

Începând cu anii '90, clădirea a fost implicată într-un proces juridic de retrocedare și a fost afectată de lipsa intervențiilor de restaurare și reconsolidare. În prezent, este pusă în vânzare dar există îngrijorări cu privire la soarta clădirii, iar pentru a o salva, ar fi necesare intervenții semnificative de restaurare și consolidare. Dacă nu se iau măsuri, există riscul ca această clădire unică în peisajul arhitectural al Bucureștiului să fie distrusă sau să sufere aceeași soartă ca Vila lui Spiru Haret, situată în apropiere.

Sursa: www.news.ro

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews