Născut în Craiova, Toma Stelian a urmat studii de Drept la București, apoi și-a continuat educația la Paris, specializându-se în Drept și științe politice. În perioada 1885-1887, a activat ca magistrat la Iași, iar din 1887 a devenit membru al Baroului. Procesele Cimara și Mayer Goldstein au fost printre cele mai notorii în acea perioadă.
Din 1885 și timp de 12 ani, a fost profesor de drept comercial la Universitatea din Iași, iar cursul său a fost apreciat atât de studenți, cât și de alți avocați. În 1895, a fost ales pentru prima dată în Parlament, moment în care s-a mutat în București. A continuat să își construiască cariera universitară la București, predând până în 1925.
În 1907, a fost numit ministru al Justiției, iar între 1917 și 1919, a avut rolul de președinte al misiunii parlamentare a Consiliului Național Român de la Paris.
Clădirea, construită între 1912 și 1915, este o vilă cu etaj, cu demisol, saloane elegante de reprezentare bogat decorate. Pereții bibliotecii sunt îmbrăcați integral în lemn masiv cu galerie elegant sculptată, plafonul casetat este de asemenea din lemn. Scara și holul de onoare sunt din marmură și stuco-marmură.
Toma Stelian a dorit ca vila să fie transformată în muzeu, iar în 1931, aceasta a devenit nucleul actualului Muzeu Național de Artă. Colecția muzeului număra 570 opere de pictură și 57 de sculptură românească, unele semnate de artiști renumiți precum Ioan Andreescu, Ștefan Luchian sau Gheorghe Petrașcu.
În 1949, colecția muzeului a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă al RPR, iar clădirea a folosit între anii 1950-1977 ca sediu al Uniunii Scriitorilor.
În urma cutremurului din 1977, casa Toma Stelian a fost grav avariată. A fost consolidată, dar fațada principală a fost simplificată, pierzându-și o parte din decorații.
Din 1996, clădirea este sediul central al Partidului Social Democrat.
Sursa: jurnalul.ro