Conacul Cantacuzino, Curţile Dudeşti-Cioplea
Conacul Cantacuzino, Curţile Dudeşti-Cioplea © wikipedia

Conacul Cantacuzino, Curţile Dudeşti-Cioplea

Conac curte

pe scurt

Str. Ilioara 15 sector 3
sec. XVIII - XIX
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Conacul Dudești este o clădire de dimensiuni medii, construită în stil vernacular muntenesc, cu un plan pătrat și două niveluri. A fost construit în secolul al XVIII-lea, probabil în jurul anului 1750, de către familia boierească Dudești.

Familia Dudești era o familie de boieri de seamă din Moldova, care s-a stabilit în București în secolul al XVII-lea. Ei au deținut moșia Dudești, situată în partea de sud a orașului, timp de mai multe generații.

Conacul a fost construit în stil vernacular muntenesc, care se caracteriza prin simplitate și funcționalitate. Fațada principală este orientată spre sud și are un portal monumental cu coloane corintice. Acest portal este o adăugare de dată mai târzie, probabil din perioada fanariotă sau de la începutul secolului al XIX-lea.

Laturile laterale ale conacului sunt simple, cu ferestre dreptunghiulare. Latura din spate are un scos sau sacnasiu, care este un element tipic arhitecturii rezidențiale otomane din epoca post-brâncovenească.

Interiorul conacului este împărțit în două niveluri. La parter se află o sală mare, care era folosită pentru recepții și evenimente sociale. La etaj se află camerele de locuit ale familiei boierești.

Conacul este situat în mijlocul unei uriașe curți, delimitată de un zid de incintă de secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea. În curte se află și alte clădiri anexe, cum ar fi o bucătărie, un grajd și o sală de mese.

În pivnița conacului se află un tunel care lega conacul de Mănăstirea Văcărești (disparută astăzi). Acest tunel este un element misterios, care adaugă un plus de farmec conacului.

Sursa: meremet.ro

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews