• Schitul Pocrov
    Schitul Pocrov © Alex Petrescu

Schitul Pocrov

Schit

pe scurt


1714, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, sau Schitul lui Pahomie sau Procopul
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Schitul Pocrov a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea de către Pahomie Penciu, originar dintr-un sat din Bistriţa Năsăud. În 1702-1704, fiind stareţ al mănăstirii Neamţ, Pahomie călătoreşte la Kiev pentru cercetare duhovnicească. La întoarcere, se stabileşte în poiana de sub muntele Chiriacu, loc ce va deveni cunoscut ca Poiana Pahomie, unde locuieşte într-o colibă.

În 1706, Pahomie este ales episcop al Romanului și uns arhiereu în 1707, dar se retrage în 1714 și revine la Mănăstirea Neamț. Ulterior, se retrage în Poiana Pahomie împreună cu ucenicii săi, unde taie copacii și construiesc o biserică, sfințită pe 15 august 1714, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

În timp, au fost construite și alte așezări gospodărești, formând astfel Schitul Pocrov cu o comunitate de călugări. Din cauza unor împrejurări, Pahomie se întoarce la Kiev, unde trăiește la Mănăstirea Pecerska până la moartea sa în 1724. De la Kiev, trimitea monahilor cărți, obiecte de cult și îndemnuri duhovnicești. Ucenicii săi au dus mai departe schitul conform dorințelor ctitorului.

Schitul Pocrov a fost locul de formare pentru personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, precum Mitropolitul Iacob Stamate și Patriarhul Nicodim (Nicolae Munteanu). Mihail Sadoveanu numește acest loc Poiana Raiului, subliniind frumusețea sa și contribuția sa la adăpostirea călugărilor, în special din Transilvania, după distrugerea mănăstirilor ortodoxe de către generalul Bukow din ordinul Împărătesei Maria Tereza începând cu 1761. Schitul Pocrov a fost mereu sub ascultarea mănăstirii Neamț.

Sursa: pocrov.mmb.ro

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews