pe scurt
Str. Doamna Ghica 3-5 sector 2
înc. sec. XIX - XX
Dimitrie al IV-lea Ghica, ctitor, membru al familiei Ghica, care a dat Țărilor Române nouă domnitori între anii 1659 și 1854 a fost primul domn pământean după regimul fanariot în Țara Românească (1822)
De numele lui se leagă unele fapte memorabile, printre care pavarea cu piatră a unor străzi bucureștene. A domnit până în 1828 și a murit în 1855 la doi ani după sfințirea bisericii. A fost înmormântat lângă zidul bisericii în partea de sud. Pe mormântul lui se află un monument susținut de patru femei și pe el stă scris: Pietrile de pe ulițele cetății vecinate mărturisita-ți, călător ce fapte lăudate Ghica Grigorie a lucrat: Domn plin de înțelepciune la-l lui mormânt ești dator ismerenia a-ți depune.
Biserica purtând numărul 33 din lista oficială a monumentelor de cultură de pe teritoriul R.S.R. .,este singurul monument de arhitectură din București construit (de mesterul Welty) în stilul neoclasic italian venit la noi prin intermediul Rusiei. În țară mai existã o singura biserica în acest stil la Lețcani lângă lași (biserica rotundă Sf. Spiridon construită în 1795).
Spre deosebire de aceea aici există o simetrie perfectă față de ambele axe de compoziție. Prin alipirea a patru nișe circulare mai scunde: două către răsărit (pentru proscomidion si diaconion) și două către apus (pentru scările care duc la cafas).
Axa principală de compoziție este completată de un mic pridvor ce precede intrarea compus dintr-un fronton rezemat pe patru perechi de coloane îngemănate de stil doric-toscan. Tâmpla unică în felul ei este adaptată planului neobișnuit de elevație al bisericii.
Jilțurile domnești, coloanele şi icoanele de la tâmplă și cafas prezintă o bogată artă decorativă cu multe ornamente patinate cu aur. Înapoia jilțului domnesc din dreapta se păstrează într-o vitrină înaltă tuiurile firmane de întărire în domnie a domnitorilor Țărilor Române de către Poarta Otomană.
Un mare policandru de metal cu 24 brațe și opt candele mari de argint sunt încă o podoabă a biserici. Pictura în ulei îmbinare bizantino occidentală a fost un exemplar rar de bună pictură bisericească executată de pictorul italian Giacomelli, care a pictat și palatul alăturat, căruia biserica i-a servit inițial de paraclis. A fost spălată în 1927 dar s-a afumat din nou.
Nu se știe la ce dată biserica a încetat de a mai fi exclusiv a palatului și a început să fie loc de închinăciune și pentru poporul din jur; în orice caz, conform testamentului domnitorului biserica şi personalul au fost întreținute de o epitropie alcatuită din membri ai familiei Ghica și înzestrată cu bunuri din împrejurimi. În 1910 personalul a trecut în întreținerea Casei Bisericii, iar în 1959 biserica cu tot patrimoniul ei a trecut în grija statului.
La cutremurul din 1940 turla s-a şubrezit şi a fost necesară demolarea ei. A fost rezidită însă fără o parte din caracterele ornamentale originale. La cutremurul din 1977 avariile au fost proporțional mai mici, în schimb reparațiile mai cuprinzătoare.
În jurul bisericii se află mormintele membrilor răposați ai acestei familii aproape toate fiind monumente de artă în marmoră. În fața bisericii, sub rondul de flori, se află temelia fostei biserici zidită de vistierul Barbu Văcărescu și soția sa, Ruxandra, pe la mijlocul secolului XVIII.
Clopotnița și zidul înconjurător (de cărămidă înalt de 2 m.) sunt de asemenea monumente istorice.
Palatul Ghica-Tei a fost construit in secolul al XIX-lea pentru familia Ghica, una dintre cele mai influente si mai bogate familii din Romania la acea vreme.
Palatul a fost proiectat de celebrul arhitect Ion Mincu și a fost construit în stil neoclasic.
A fost folosit ca reședință de vară pentru familia Ghica și era cunoscut pentru petrecerile sale fastuoase și evenimentele sociale.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost confiscat de guvernul comunist și folosit ca pensiune de stat.
La sfârșitul secolului al XX-lea, palatul a suferit o restaurare majoră și a fost transformat într-un centru cultural, găzduind expoziții, concerte și alte evenimente.
Palatul este acum un monument istoric protejat și este deschis publicului pentru tururi.
Alex Petrescu
3 ani în urmă