Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca formează o arie protejată de interes național, clasificată ca rezervație naturală de tip mixt, situată în estul Transilvaniei, în județul Covasna.
Această arie naturală se află în partea sud-vestică a județului Covasna, pe teritoriul comunelor Ozun și Reci, în apropierea drumului național DN11 care leagă Brașov de Târgu Secuiesc.
Rezervația a fost înființată în 1962 prin Decretul Consiliului de Miniștri și ocupa inițial 259,10 hectare. În 2000, printr-o lege publicată în Monitorul Oficial, suprafața a fost redusă la 48,20 hectare. Totuși, în 2004, printr-o hotărâre de guvern, rezervația a fost extinsă la 2.020 hectare și a primit denumirea actuală.
Aria naturală este suprapusă sitului de importanță comunitară Mestecănișul de la Reci, situată în lunca Râului Negru, unde se găsesc dune de nisip de până la 6 metri înălțime. Aici există lacuri și mlaștini eutrofe populate de specii rare, relicte glaciare, precum mesteacănul pitic și angelica sălbatică, dar și alte plante rare, precum nuferii albi, laleaua pestriță și crinul broaștei. În zonă trăiesc și animale rare, cum ar fi broasca albastră. De asemenea, rezervația adăpostește o plantație rară de pin bancsian, adaptată la condiții de vegetație dificile.
Sursa: ro.wikipedia.org