• Mănăstirea Râncăciov
    Mănăstirea Râncăciov © Alex Petrescu

Mănăstirea Râncăciov

Mănăstire

pe scurt

55
sec. XV, 1648, 1848
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Mănăstirea Râncăciov, având hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este situată la 7 km nord de vechea șosea Pitești-București, în satul Râncăciov, comuna Călinești, județul Argeș. Cercetările arheologice ale Muzeului Județean Argeș au arătat că aici au existat anterior două biserici.

Prima mențiune a mănăstirii apare într-un hrisov al voievodului Radu cel Mare, datat 19 iulie 1498, indicând că lăcașul exista încă din timpul lui Vlad Călugărul. Un alt hrisov din secolul al XV-lea, al lui Radu Paisie, confirmă existența mănăstirii și donațiile primite. Inițial construită din lemn pe o temelie de piatră, biserica actuală, din cărămidă, a fost ridicată în 1648 de Arsenie Șoimul și Râncaciovanu și restaurată între 1848-1852. Mănăstirea a fost reînființată în 1996.

Din complexul original, se păstrează doar biserica, construită în formă de cruce cu ziduri groase de peste un metru. Altarul și naosul sunt spațioase, iar catapeteasma este din zid. Turla mare și pronaosul sunt caracteristice, având ferestre în diferite puncte pentru iluminare. Biserica are un pridvor deschis susținut de doi stâlpi impunători.

Pictura murală, în stil neobizantin, datează din 1848 și a fost refăcută în 1945. Biserica deține cărți de cult valoroase, icoane pe lemn și alte obiecte bisericești, iar ancadramentele ușii și ferestrelor sunt din piatră de Albești.

La 20 m sud-vest de biserică, se află o clădire mică cu un cerdac din lemn sculptat, adăpostind stăreția și chiliile călugărilor. Curtea mănăstirii este împrejmuită cu gard și amenajată cu alei betonate, peluze cu flori, iarbă și arbori coniferi.

Sursa: ro.wikipedia.org

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews