• Mănăstirea Vieroşi
    Mănăstirea Vieroşi © Alex Petrescu

Mănăstirea Vieroşi

Mănăstire

pe scurt

Str. Mănăstirii 115, în fostul sat Vieroşi
1571-1573, ref. 1824-1827
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Mănăstirea Vieroși din Mioveni datează din secolul al XVI-lea, fiind ctitorită de vornicul Ivașcu Golescu și clucerul Albu Golescu, pe temelia unei biserici mai vechi. La zidirea ei au participat meșteri locali și credincioșii satului. Mănăstirea este închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Urmașii vornicului ctitor, Stroe Leurdeanu și soția sa Vișa, au zugrăvit și refăcut parțial biserica mănăstirii în 1645, iar în 1825, Samuil Tărtășescu a reconstruit și pictat biserica pe cheltuiala sa. Monumentul a fost restaurat ulterior între anii 1924-1927 și 1978-1984.

Ansamblul mănăstiresc include mai multe elemente: biserica mare – „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", biserica din cimitir – „Adormirea Maicii Domnului", clopotnița, stăreția, chiliile și zidul de incintă. Echipa de arheologi de la Muzeul Județean a descoperit vestigii vechi de câteva sute de ani, inclusiv urme ale unor construcții din secolele XVI, XVIII și XIX, și un canal de aducțiune a apei din secolul al XVIII-lea.

În incinta ansamblului se află capela de cimitir, construită de egumenul Samuil Tărtășescu, folosind materiale din vechea biserică a Goleștilor, și reparată radical în 1937. La limita accesului în ansamblul mănăstiresc este o cruce de piatră, edificată de Samuil Tărtășescu în 1836. În timp, componentele ansamblului, cu excepția bisericilor, s-au degradat accentuat.

Importanța istorică a mănăstirii este dată de statutul său probabil de mănăstire fortificată, folosită pentru adăpostirea podoabelor și obiectelor de valoare în timpul invaziilor sau vremurilor de restriște.

Se crede că în această mănăstire s-a adăpostit Sfântul Sofronie de la Cioara, cel care a condus Răscoala populară împotriva habsburgilor în anul 1760, și unde ar fi trecut și la cele veșnice.

Mănăstirea Vieroși, operă a boierilor Golești datând din anii 1573-1575, se află în cartierul Făget din orașul Mioveni, județul Argeș.

Sursa: www.cjarges.ro

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews